Children of men

GEEN KINDEREN, GEEN TOEKOMST, GEEN HOOP

quotes

Theodore Faron : I can’t really remember when I last had any hope, and I certainly can’t remember when anyone else did either. Because really, since women stopped being able to have babies, what’s left to hope for?

Julian Taylor : What do the police know about justice?

Children of menHet is het jaar 2027. Mensen kunnen geen kinderen meer voortbrengen. Een voormalig activist stemt in met het plan om een op wonderbaarlijke wijze zwanger geraakte vrouw te begeleiden naar een veilige plaats op zee. Het toekomstbeeld dat wordt geschetst is aangrijpend en op een vreemde manier voelt alles heel dichtbij. De vervallen samenleving wordt in gedetailleerde beelden getoond. Boeiend en heel beangstigend.

Awards : Genomineerd voor 3 Oscars. Verder nog 16 andere onderscheidingen en 14 nominaties.

Trailers : Apple movies.

Euthanasiepillen

Sommige sf-films blijven op aarde en zo dicht bij het heden dat het angstaanjagend herkenbare nachtmerries oplevert in plaats van toekomstdromen.

Children of Men speelt in het Londen van 2027, maar afgezien van bewegende billboards op dubbeldekkers is er weinig futuristisch te bekennen in het straatbeeld. TV-beelden zijn alom aanwezig en uit luidsprekers schalmt voortdurend een boodschap van de overheid om illegale immigranten, de zogenaamde fugi’s, aan te geven. Het straatbeeld is grauw met veel vuilnis. Doordat om onbekende redenen al 19 jaar geen baby’s zijn geboren komt het No Future-doemscenario steeds dichterbij. Met de slogan ‘u bepaalt zelf wanneer’ verstrekt de overheid euthanasiepillen.

Regisseur Cuarón verwijst regelmatig naar actuele problematiek rond immigranten en moslims, zodat 2027 nog dichterbij komt. Wanneer in een Guantanamo Bay-achtig vluchtelingenkamp de hoofdpersonen op zoek moeten naar een weg naar veiligheid is de filmervaring zeer intens en levert een aantal onvergetelijke beelden op. Het hele verhaal wordt trouwens als een soort documentaire verteld waardoor je helemaal in de gebeurtenissen wordt gezogen. De beklemming, de afschuw blijven dagen hangen en zetten erg aan het denken.

Het verhaal heeft me in het hart geraakt. Het is een van de beste films die ik ooit heb gezien. Zonder twijfel schaf ik hem onmiddellijk na de DVD-release aan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *