Strafblad voor peuters met losse handjes

Een beslissing van het Amerikaanse hooggerechtshof zorgt ervoor dat een aantal jonge kinderen een strafblad met zedenfeiten krijgen. Ouders zijn geschokt dat hun kinderen als seksuele delinquenten gelabeld worden.

De zesjarige Randy Castro heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van het begrip “ongewenste intimiteiten”, toch wordt hij door de politie beschouwd als een seksuele delinquent.

Castro had een meisje op de speelplaats een tik tegen de billen gegeven. Zijn school haalde er de politie bij, die hem registreerde voor ongewenste seksuele intimiteiten.

En de kleuter is lang niet het enige jonge slachtoffer van de ongemeen harde moraliteit in de VS. Als gevolg van het nultolerantiebeleid wordt zelfs in Amerikaanse peutertuinen gezocht naar seksueel ‘afwijkend’ gedrag’.

Aangerand door een peuter
Een vierjarige jongetje uit Texas werd tijdelijk geschorst omdat hij een kinderverzorgster omarmde en zijn hoofdje tegen haar borst had gedrukt. De vrouw voelde zich “seksueel aangerand” door de dreumes.

De schoolautoriteiten van Virginia noteerden vorig jaar 255 gevallen van ongewenste seksuele intimiteiten in het basisonderwijs. In de buurstaat Maryland staan 166 kinderen zo geregistreerd, van wie er 16 nog in de peutertuin vertoeven en 22 in het eerste leerjaar zitten.

Onder druk
“De wet dwingt de opvoeders handelend op te treden”, zegt directeur Ronald Stephens van het Nationaal Centrum voor Veiligheid op School in Californië. “Als zij in een geval van seksueel ongewenst gedrag niet ingrijpen, zijn ze zelf strafbaar”.

De overdreven reacties zouden het gevolg zijn van een beslissing die het Hooggerechtshof nam in mei 1999. De uitspraak kwam er nadat de moeder van een meisje uit het vijfde leerjaar een klacht indiende. De dochter van de vrouw werd in het vijfde leerjaar maandenlang verbaal en lichamelijk lastig gevallen. Leerkrachten van de school hadden het probleem genegeerd.

Het vonnis van het gerechtshof zorgt ervoor dat een school financieel strafbaar is als zij niet ingrijpt van zodra bekend wordt dat een leerling zijn medestudenten seksueel lastig valt. Wetgeving die toegespitst is op volwassenen en jongeren, werd plotseling ook van kracht voor vijfjarigen.

Paniekvoetbal
Voor de Amerikaanse socioloog Morris Berman zijn dergelijke “absurde uitwassen van politieke correctheid” symptomen van een onzekere samenleving.

“Het politieke systeem functioneert niet meer. De mensen voelen de economische recessie en het verlies aan zekerheid. Ze willen dat gevoel compenseren met een doorgedreven regelvoering. Het resultaat is een samenleving waar zelfs vierjarigen het etiket van seksuele delinquent krijgen”.

Bron: knack.be


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *