TeX Live en Solaris

Wanneer je de Engelstalige documentatie niet wilt lezen, maar alles van TeX Live wilt installeren op een UNIX systeem zoals Solaris, dan volgt hier een een recept voor snelle starters.
Allereerst zul je de software moeten halen. Hiervoor bestaan verschillende methoden die op een Engelstalige pagina uitgebreid worden beschreven. Ik geef hier slechts de manier weer, welke ik heb gevolgd op mijn Solaris systemen.
Het gemakkelijkst is om een DVD ISO image te halen vanaf een CTAN mirror. Deze image is gecomprimeerd met lzma. Deze utility is niet standaard aanwezig op een Solaris systeem en zul je even moeten compileren. Haal de broncode op en voer vervolgens het volgende uit:

./configure --prefix=/opt/local ; make ; make install

Je hoeft geen root te zijn om Tex Live te installeren, draaien of beheren. Het is zelfs aan te raden om het te doen als gewone gebruiker. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit niet heb gedaan en de lzma programma’s in /opt/local heb gezet en de TeX Live software in /opt/tex.
Om vervolgens het lzma bestand naar een normale ISO om te zetten geef je het commando

lzmadec < texlive2008.iso.lzma > texlive2008.iso

Vervolgens kun je de ISO naar DVD branden maar een lofi mount is net zo goed en veel sneller.
Op Solaris10 moet je lofiadm gebruiken (zie man lofiadm).
Voor een OpenSolaris of Nevada systeem gebruik je de opdracht:

mount -F hsfs /jouw/textlive2008.iso /mnt

Hierna kun je de softare installeren. Ga naar de ISO directory (/mnt of je dvd) en draai het install.pl script. Let hierbij op de standaard paden. Die staan op /usr/local en dat is eigenlijk in Solaris “not done”. Verander deze dus in zoiets als “/opt/local” of zoals ik deed “/opt/tex”. Commentaar staat in italics.

cd /the/texlive/directory
./install-tl
d   (directory settings)

 1 /usr/local/texlive/2008     (your installation directory)
 2 /usr/local/texlive/texmf-local (your local hierarchy)
 r  (return to main menu)

i   (install)

Je hoeft de installatie directories niet aan te passen als dit je eerste installatie is of wanneer de standaard lokaties (/usr/local/texlive/2008 en /usr/local/texlive/texmf-local) aanvaardbaar zijn.

Wanneer je de CLI versie niet ziet zitten dan kun je ook grafisch werken met “install.pl -gui”. Je hebt dan wel Perl/Tk nodig. Ik raad de commandoregel aan.

Het kopiëren van alle bestanden kost veel tijd.

Hierna moet je de TeX Live binary directory toevoegen aan je PATH:  PATH=/opt/tex/bin/i386-solaris:$PATH

Standaard staat het papierformaat op A4. Wanneer je de standaard op 8.5×11 (letter) wilt zetten, kun je het ‘o’ commando voor de i(nstallatie) gebruiken of  tlmgr paper letter draaien als de installatie klaar is en het (nieuwe) PATH gezet.

Er kan slechts één TeX distributie actief zijn. Verwijder dus eventueel aanwezige systeem distributies of regel een en ander grondig met behulp van het zoekpad.

Stuur bug meldingen per email en/of suggesties in het Engels naar (mailing list info and archive). De volledige documentatie staat in dit Engelstalige PDF bestand.

Comments are closed.